+385 992173516 info@mojparket.com

Savjetovanje

Nudimo Vam besplatno savjetovanje prilikom razgovora o Vašem projektu kako bi došli do najoptimalnijeg riješenja za Vaše potrebe. Najčešće postavljeno pitanje da li je moguće postavljanje podnog grijanja ispod parketa? Drvena podloga može biti adekvatna za podno grijanje pod uvjetom da je osigurana odgovarajuća prirodna vlažnost drva. U svakom mogućem smislu kod električnog podnog grijanja sve je apsolutno sigurno, ukoliko i dođe do nekih kvarova minimalnim zahvatima na podu oni se mogu otkloniti, a u usporedbi s vodenim podnim grijanjem riječ je o znatno jeftinijem i efikasnijem sistemu bez posebnog održavanja. Korisni savjeti kada je riječ o drvenim podlogama odnosno parketu:
  • na pakiranju parketa obavezno mora stajati preporuka da je moguće postaviti ga preko podnog grijanja.
  • parket vrste drva jatoba, maslina, bukva i javor treba izbjegavati u ovom slučaju.
  • prije same ugradnje parketa, sistem podnog grijanja se mora zagrijati i biti u funkciji minimalno 10 i više      dana. Nakon toga potrebno je određeno vrijeme kako bi se ohladio i zatim započela ugradnja podloge.
  • prije polaganja parketa potrebno je provjeriti vlažnost podloge, najbolje CM metodom. Sadržaj vode  cementne podloge ovisi o vrsti materijala i njegovoj gustoći. U trenutku polaganja parketa CM vrijednost    vlage klasičnoga  cementnog estriha treba iznositi oko 1,5 % ne smije premašiti 1,8 %.
  • ne pridržavanje navedenih pravila o vrsti i pogodnostima parketa može izazvati velika oštećenja i skupljanje  letvica parketa.
  • kada se završi sa ugradnjom parketa sistem podnog grijanja odmah treba staviti u funkciju.
  • na površini parketa maksimalna dozvoljena temperatura za višeslojne parkete iznosi do 27 stupnjeva C, a  vlažnost zraka 40-60%.
  • obzirom da sistem podnog grijanja izaziva sušenje zraka u prostoru i smanjenu relativnu vlažnost,  preporuka je da se koriste regulatori koji će osigurati optimalne vrijednosti i na određeni način zaštititi  parket od eventualnih oštećenja.
  • ljepljenje parketa u ovom slučaju je preporučljivo jer se jedino tako parketne letvice neće skupljati po dužini.
  • dvoslojni gotovi parketi imaju odgovarajuću konstrukciju i debljinu od 10 do 16 mm. Donji, noseći sloj može biti vezana ploča, HDF ploča ili jelova daska. Ovakvom konstrukcijom daščice postiže se stabilnost parketa, a skupljanje i rastezanje drveta se ne odvija na vidnom već u nosećem dijelu parketa.

Trebate li savjet?

Rado ćemo Vam pomoći oko odabira optimalnog rješenja za Vaš prostor

KONTAKTIRAJTE NAS

Copyright © Moj parket - za toplinu doma.    Developed by: IGNIS